Fazla Vitamin Kullanımı Ne Gibi Sonuçlar Doğurabilir?

Fazla Vitamin Kullanımı Ne Gibi Sonuçlar Doğurabilir?

Son yıllarda artan coronavirüs ile insanlar vitamin kullanımına çok fazla özen göstermeye başladılar. Bu fazla ilgi ile aslında farkında olmadıkları bazı sorunlar da peşlerinden gelmekteydi. Peki neydi bu sorunlar? Fazla vitamin kullanımının insan vücudunda ne gibi etkiler bırakabilir? Bu sonuçları hep beraber inceleyelim. Vitaminlerin bazı çeşitleri vardır bu çeşitler vitamin grupları olarak değil tamamen doktorların özel olarak reçeteyle yazabileceği vitaminler veya bizlerin herhangi bir eczaneden alabileceğimiz vitamin gruplarıdır. Doktorların reçete ile yazmış olduğu bu ilaçlar ciddi derecede vitamin ve mineral içerebilir bu yüzden kesinlikle bu tür ilaçlara ulaşmaya kalkışmayın. Bu konuda bilgi almak ve merak ettiğiniz soruları sorabilmek açısından internet sayfaları üzerindeki ilgili online firmalara bakabilir ve buradan detaylı bir şekilde inceleme yapabilirsiniz.


Sürekli Ve Yüksek Doz Kullanımda Oluşabilecek Zararlar

Vitamin ve mineraller sağlıklı bir insanın hayatını sağlıklı bir şekilde devam ettirmesi için gerekli olan en temel ihtiyaçlardandır. Bu nedenle insanlar vitamin ve mineral kullanma hakkında bilinçlenmelidir. Fakat ülkemizde ne yazık ki insanlar vitamin ve mineral takviyesi almaya kötü bir göz ile bakmaktadır. Bu nedenle çok zorda olmadıkları sürece takviye besin takviyeleri almak istemezler. Ülkemizde Coronavirüs’ün başlamasından sonra doktorlar vitamin tüketimi hastalıktan koruyor diye uyarılarda bulundukları için vitamin ve mineral kullanımında baya artış oldu. Bu artış kendisiyle beraber bilinçsiz tüketimi de beraberinde getirdi. Günlük bir insanın alması gereken dozun çok fazla üstüne çıkan insanlar bu yüksek doz kullanımın sonucunda vücutlarında bazı sağlık sorunları yaşadılar. Fazla doz vitamin ve mineral alınması insan vücudunda baş ağrısı, bulantı, kusma, idrar yolu rahatsızlığı ve ölüm ile sonuçlanabilir.

Fazla Vitamin Tüketilmesi ile Oluşan Hastalıklar


A Vitamin Fazlalığı; Daha çok göz rahatsızlıkları ile bilinmektedir. Baş dönmesi, çift görme, baş ağrısı ile kasılma nöbetleri olması, avuç içlerinin soyulmasına sebep olması ve şiddetli kusma ile kafa içi basıncının artmasına sebep olur. Gebe insanlara yüksek doz Vitamini verildiğinde veya kullandıklarında düşük yapma riski oluşmaktadır. Bunun dışında yaşlı bireyler, karaciğer rahatsızlığı olan kişiler ve alkolik bireyler fazla a vitamini kullandıklarında vitamin zehirlenmesin çok duyarlı olmaktadır.

B Vitamin Fazlalığı; Genellikle zehirlenme gibi sonuçlar doğurmaz. Fakat çok fazla doz alınırsa zehirlenmeler ile sonuçlanabilir. Bu vitamin grubunun fazla doz alındığında ortaya çıkabilecek rahatsızlıklar şöyledir; hissizlik, yürüyememe, cilt rahatsızlıkları, gözlerde ışık hassasiyeti, uykusuzluk, bitkinlik, baş ağrısı ve ishal olarak görülebilmektedir.

C Vitamin Fazlalığı; 2 gram olan maksimum tüketim dozunu aştığınız an karın ağrısı, bulantı ve kusma ile sonuçlanabilir. Uzun süre boyunca fazla doz kullandığınız zaman böbreklerinizde böbrek taşı oluşturmaya meyillidir. Bir diğer oluşturabileceği rahatsızlığı ise demir hassasiyeti olan bireylerde demir zehirlenmesine sebep olabilir.

D Vitamin Fazlalığı; Kanda fazla kalsiyum bulunmasına, böbrek rahatsızlıklarına, damar sorunlarına ve böbrek taşlarına sebep olabilir. D vitamininin fazla olması toksin zehirlenmesine sebep olabileceği için fazla doz alımı ölüm ile sonuçlanabilir.

E Vitamin Fazlalığı; Kanın pıhtılaşmasını önleyen bu vitamin grubu özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilere önerilmez.

F vitamin Fazlalığı; Vücuttaki yaralanmaların çok geç iyileşmesine ve aşırı yorgunluk hissi ile kendini belli etmektedir.

K Vitamin Fazlalığı; Kanın pıhtılaşmasında ve yıkılmasında bazı sorunlar yaratmaktadır.

B6 Vitamin Fazlalığı; Ayaklarda uyuşma ve ellerde his kaybına neden olmaktadır.

Sonuç olarak vitaminler insan hayatında olmazsa olmaz bir öneme sahip olsa da fazla dozlarda alındığında da sağlıklı yaşamınızı tam tersine döndürmeye yetecek kadar güçlü etkisi olan önemli takviyelerdir. Bu yüzden doktorunuza başvurmadan kendiniz vitamin kullanmaya kalkmayın.