Uyku Apnesi Nedir?
Uyku esnasında solunumun durması ciddi bir rahatsızlıktır, uyku apnesi olarak adlandırılan bu durum ülkemizde yüzde 5 -7 arasında görülen yaygın bir rahatsızlıktır. Uykuda görülen her solunum durması uyku apnesi olmayabilir. Tanı konulabilmesi için bazı tetkiklerin yapılması gerekir.
Uyku Apnesi Tipleri Nelerdir?
Uykuda solunumun en az on saniye durması halinde uyku apnesinden şüphelenilir. Farklı tipleri olan hastalığın belirtileri apnenin tipine göre değişir. Üç tür apne vardır: Tıkayıcı (obstrüktif), santral ve mikst uyku apnesi. Tıkayıcı uyku apnesine üst solunum yollarındaki tıkanıklık neden olur. En yaygın apne türü obstrüktif apnedir. Santral uşku apnesi beyin ile alakalıdır. Beyin solunum kaslarına uygun sinyaller göndermediği için ortaya çıkar. Mikst uyku apnesi ise obstrüktif ve santral apnelerin bir arada görüldüğü tiptir.
Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?
Yüksek sesle horlama, uykuda solunum durması, ani uykudan uyanma, sabahları ağız kuruluğu ve boğaz ağrısı, baş ağrısı, depresif ruh hali, dikkat sorunları ve sinirlilik uyku apnesi belirtileridir. Uyku apnesine neden olan şeylerin başında aşır kilo gelir. Bunun yanında kalın ense, erkek olmak, alkol ve sigara kullanmak, burunda bulunan tıkanıklık, genetik faktörler tıkayıcı uyku apnesine neden olan etkenlerdir. Santral uyku apnesine neden olan şeyler beyin ile ilgili problemlerdir. Ensefalit, beyin felci, beyin sapı problemleri ile kalp hastalıkları santral uyku apnesine neden olur. Hastalığın tanısı yapılacak bir dizi tetkik sonrası konur. Hastanın öyküsü dinlendikten sonra yapılacak kulak burun boğaz muayenesi ile ön teşhis konur. Daha ayrıntılı bir değerlendirme için hastanın uyku merkezine yatışı yapılır. Kesin teşhis polisomnografi testi yapılarak konur. Bu test ile solunum durma sayısı ve süresi tespit edilir. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için internet sayfaları üzerindeki ilgili online siteleri ziyaret edebilirsiniz.