İnvertör Çeşitleri

İnvertör Çeşitleri

Bir enerji kaynağından alınan gerilimi, dönüştüren ve alternatif gerilime çeviren cihazlara invertör adı verilir. Herhangi bir doğru akım kaynağından almış olduğu gerilimi işleyen ve frekanslı alternatif gerilim elde edilmesini sağlayan invertörlerin kullanım amacına göre farklı modelleri bulunmaktadır. Bu konuda bilgi almak ve merak ettiğiniz soruları sorabilmek açısından internet sayfalarını üzerindeki ilgili online firmalara bakabilir ve buradan detaylı bir şekilde inceleme yapabilirsiniz.

İnvertörler Nerelerde Kullanılır

Elektriksel güç elde etmek için kullanılan invertörlerin kullanım alanları oldukça geniştir. En fazla kullanıldığı alan elektrik üretimidir. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretmek üzere kurulan santrallerde invertörlerin kullanımı yaygındır. Rüzgâr, güneş gibi enerji kaynaklarından almış olduğu enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren, sistemdeki herhangi bir aksaklığı önleyen invertörlerin günlük hayatta kullandığımız pek çok elektrikli eşyada da bulunduğunu bilmek gerekir. Elektrik süpürgesi, bilgisayar, televizyon, hesap makinesi ve daha pek çok eşyada invertörler bulunur. İnvertörlerin temel kullanım amacı kaynaktan alınan gerilimi değiştirmektir. Örneğin 12 W, 24 W veya 40 W olan doğru akımı 220 W’a çevirmek için invertörlerden yararlanılır.

İnvertör Türleri Nelerdir

İnvertörler kullanım amacına göre iki grupta toplanabilir: Doğru akım kaynağından alternatif akım üretmek amacı ile kullanılanlar ve üretilen alternatif akımın gerilimini veya frekansını değiştirmek için kullanılanlar. İnvertörlerin içinde 4 temel devre elemanı vardır, bu elemanlar sayesinde doğru akım alternatif akıma dönüşür ya da elde edilen alternatif akımın frekansı veya gerilimi değiştirilir. İnvertörler şebekeye bağlı veya bağımsız olmalarına göre de ikiye ayrılır: off grid invertörler ve on grid invertörler.