İnşaat Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

İnşaat Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

Bir yapının inşaat maliyeti çok fazla parametreye bağlıdır, inşaat maliyeti hesaplanırken yapıda yapılacak olan tüm imalatlar ve bu imalatlar sırasında kullanılacak malzemelerin miktarları hesap edilir. Bu maliyet hesabı yapılırken ortalama metrekare birim fiyatları kullanılır. Bu birim fiyatlar resmî gazetede yaklaşık fiyatlarıyla verilmiştir. Değişen yönetmelik ve artan yükümlülüklerle birlikte birim fiyatları artmış ve döviz kurlarına da bağlı olarak devasa boyutlara ulaşmıştır.

İnşaat Maliyetine Dahil Edilen İmalatlar

Bir inşaat maliyetine dahil edilen hususları sıralamak istediğimizde önümüze uzunca bir liste çıkacaktır. Ama bir kaçını şöyle sıralayabiliriz.

  • Proje çizimi
  • Belediye ve resmi kurum ödemeleri
  • Hafriyat işleri
  • Beton ve çelik
  • Kalıp ve demir işçiliği
  • Duvar

Bu listeyi daha da uzatmak mümkündür. Yapılacak olan yapıda müteahhit firmanın ya da şahsın ağırlık verdiği titizlik gösterdiği bir konu olabilir ve çok ince işçilik isteyebilir. Bu tür durumlar ekonomik olarak biraz daha külfetli olsa da işçilik açısından çok güzel işler ortaya çıkarmaktadır.

Günümüzde İnşaat Maliyeti

Günümüzde yapıların inşaat maliyetleri hesaplanırken çeşitli programlar ve yazılımlar kullanılmaktadır. Bunlar dışında ortaya çıkan maliyetleri el ile hesaplamakta mümkündür ancak zahmetli ve yorucudur. Yapının yaklaşık maliyeti hesaplanırken bu maliyetin sapma payının yüzde beşten fazla olmasını istemeyiz. Yani bizim için maliyeti 1.000.000 olarak belirlenmiş bir yapının 1.050.000 ‘den fazla olması istenmez. Aksi durumda hesaplanan kâr marjı düşük kalacaktır ve o işten zarar edilmesi söz konusudur. Tüm bunlara engel olmak, doğru ve güvenilir maliyet hesaplarına en hızlı ve en uygun çözümleri internet üzerindeki ilgili online firmalar sizler için yapmaktadırlar. Yapacağınız inşaatın verilerini sisteme girerek yapınızın yaklaşık maliyetini öğrenebilir, onlara ulaşarak daha fazla bilgi alabilirsiniz.