CE Belgesi Nedir

CE Belgesi Nedir

CE Belgesi Ne ile İlgilidir

Avrupa standartlarını kabul etmiş olan diğer ülkeler için, Avrupa ile uyumlu ürünler ürettiğini ispat edebilmesi CE yani Avrupa Uygunluk (Conformité Européenné) belgesine sahip olması ile mümkündür. CE belgesi sağlıktan güvenliği pek çok konuda Avrupa Birliği direktif ve standartlarına uygunluk anlamına gelmektedir. Şirketinizin CE belgesine sahip olması ile birlikte ürününüzün Avrupa Birliği ülkelerinde serbest bir şekilde dolaşması mümkün hale gelmektedir

Tarihçesi

CE işaretine sahip ürünler ISO 9001 Belgesi ile ortaya konulan kalite standartlarının yakalanmış olmasından öteye ürünün ayriyeten Avrupa Birliği'ne ve Avrupa Birliği'nin ortaya koyduğu standartları da yakalamış olduğunu ispatlamış ürünler olarak değerlendirilir. CE belgesi, 1985 senesinden bu yana sürekli geliştirilmekte olan bir belgedir. CE belgeli ürüne sahip olmakla birlikte üretilen ürünlerin gerekli sağlık ve güvenlik koşullarına uygun olduğu ispatlanmış olunur. Bu şekilde yurtdışına ihraç edilmesi istenen ürün Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde rahat bir şekilde satışa sunulabilir. Yani, denilebilir ki CE işaretine sahip bir ürün pasaport sahibi bir üründür. Bu ürün aynı zamanda güncel gereklilikleri de sağlayan bir üründür.

Türkiye’deki Macerası ve Gereklilik Koşulları

CE’nin Türkiye'deki macerası 17 Ocak 2002 tarihinde Resmi Gazete’ de yayınlanarak başlar. Bu tarihten itibaren Türkiye'de üretilen ürünlerin de CE işaretine sahip olması zorunluluk haline gelmiştir. Elbette ürünler yurt dışına ihraç edilmeyecekse CE belgesine sahip olma zorunluluğundan bahsetmek abes olacaktır.